
یک برند برای موفقیت نیاز به ساخت تصویر ذهنی قوی از برند خود برای مخاطبان دارد و برای ساخت این تصویر باید ریبرندینگ انجام دهد. صاحبان برند اغلب با تغیراتی در برند و برندسازی مجدد اقدام به ریبرندینگ می کنند. تغییراتی که در برندایجاد می شود می تواند با تغییر هویت بصر( رنگ لوگو)، شعار برند، طراحی وب سایت و ... باشد. در ریبرندینگ صاحبان برند با بررسی ایرادات موجود در برند بدنبال بهبود آن هستند.
نمونه هایی موفق از ریبرندینگ در ایران از جمله اسنپ و اسنوا هم وجود دارند. در این مقاله قصد داریم در باره موضوع ریبرندینگ و اصول ریبرندینگ در ایران صحبت کنیم.
ریبرندینگ(rebranding) چیست؟
ریبرندینگ به مسیر تغییر تصویرسازی از محصول یا برند سازمان گفته می شود که هدف از آن ارائه محصول ناب و جدیدتر برای مشتریان است. این کار با هدف بازاریابی است که شامل ساخت لوگوی جدید، تولید نگاهی نو به محصول شرکت هست. ریبرندینگ(rebranding) عموما با هدف ایجاد نگاهی مثبت و درک بهتر مشتری از خدمات و محصولات شرکت انجام می شود.
سازمان ها با ریبرندینگ(rebranding) به دنبال سه چیز هستند:
✔ با ساخت هویت جدید برای برند بین رقبا فعال باشند.
✔ارتباطات قوی با بازار و خواسته های مشتریان از طریق به روز نگهداشتن خود
✔افزایش بازدهی و فروش شرکت
ریبرندینگ همانطور که مزایایی دارد اگر به درستی انجام نشود ممکن است اشتباهات جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد. ریبرندینگ اشتباه منجر به از دست دادن مشتریان وفادار شده و حتی ممکن است مفهوم برند را تغییر و از بین ببرد.
قبل از هر اقدامی باید مطمئن شوید معرفی لوگو یا محصول جدید چه تاثیری روی موقعیت برند شما در بازار و بین رقبا خواهد داشت. ریبرندینگ باید با تغییر نظرات منفی و معرفی خدمات جدید تاثیری مثبت روی بازار بگذارد.
اصول ریبرندینگ
◼حفظ تعادل بین برند فعلی و برند جدید
شرکت برای ریبرندینگ نیاز به برقراری تعادل بین هویت فعلی برند و مفهوم برند جدید دارد. در واقع ضمن تقویت برندینگ و حفظ ارزش های سازمان، نوآوری و خلاقیت هم داشته باشد.
◼رشد و بازدهی
در ریبرندینگ شاید نیاز به بازسازی و ایجاد بخش های جدید برای پاسخگویی به نیازهای مشتریان باشد. در واقع با منعکس کردن روند رو به رشد برند بازسازی برند اتفاق می افتد.
◼ جهت گیری
یکی از عواملی که باید در بازسازی برند در نظر داشته باشید جهت گیری درست و اصولی برای برند است. جهت گیری زمانی اتفاق می افتد که شرکت برند را در تمامی جنبه ها ارزیابی کرده و اذهان ثبت کنند. این جهت گیری با یادگیری کارکنان و صاحبان شرکت محقق می شود.
◼ایجاد هماهنگی
از سطوح بالا تا پایین سازمان باید برای ایجاد هماهنگی بین عناصر برند در نظر گرفته شود. برنامه های ریبرندینگ باید به درستی پیاده سازی شده و همه ابعاد سازمان از طراحی محثول، تولید محصول، ارائه خدمات و .... هماهنگ و متعادل باشند.
◼آگاه سازی از برند
یکی از مهم ترین گام ها برای ریبرندینگ آگاهی از برند است. آگاه سازی از با تبلیغات امکان پذیر است و مشتریان نیز می توانند نقش زیادی در این آگاه سازی داشته باشند تا برند شما قوی تر شود.
دلایل ریبرندینگ
◼ تغییر مالکیت برند
از عوامل مهم در بازسازی برند جدا شدن برند یا بالعکس ادغام با برند دیگر است که با در نظر گرفتن مراحل قانونی آن اقدام به ریبرندینگ می کنید.
◼ رشد برند در سطح بین المللی
با رشد برند، امکان ورود به بازارهای بین المللی هم وجود دارد و امکان دریافت درآمد دلاری را بهمراه دارد. گاهی در این موارد نیاز با ریبرندینگ دارید که تصویر و هویت برند را در سطح بین المللی ارتقاء دهید.
◼تغییر بازار رقابتی
تغییر بازار هم از شرایطی است که شما را به سمت و سوی ریبرندیگ هدایت می کند ؛ چون گاهی تصویر برند شما برای ارائه به بازارهای جدید مناسب نیست.
◼ خدشه دار شدن نام برند
گاهی با خبرسازی های منفی توسط رقبا در بازار ممکن است نام برند شما جایگاه خود را از دست بدهد و مشتریان به برند شما بدبین شوند. در این مواقع هم نیاز به بازسازی و ریبرندینگ دارید. تا چهره مثبت برند خود را از نو بسازید.
◼به روز ماندن برند
برندی در بازار رقابتی موفق می شود که متناسب با تغییرات و ترندهای روز دنیا تغییر و آپدیت شود. بخصوص زمانی که که برند شما در حالت فعلی جایگاه قوی دارد و برای ماندن در این موقعیت نیاز به بازسازی تصویر برند خود دارید.
مراحل ریبرندیگ
✔ تغییر نام برند سازمان
✔ مخاطبان هدف برای برند مشخص کنید
✔اهداف، ماموریت و ارزش های سازمان را بازنویسی کنید
✔بازنویسی شعار برند
✔بازسازی هویت برند
نمونه های موفق ریبرندینگ در ایران و برندهای خارجی
مک دونالد
رستورانهای معروف مک دونالد از ابتدا تاکنون ریببرندینگ زیادی را داشته اند. یکی از دلایل اقدام به بازسازی برند متعدد افتتاح شعبه های مختلف این رستوران در کشورهای گوناگون است. از آنجایی که مک دونالد طیف وسیعی از مشتریان از کشورهای مختلف را دارد و خدمات متعددی ارائه می کند ، نیاز به ریبرندینگ دارد.
در طی ریبرندینگ بازار هدف خود را گسترش می دهد، البته ریرندینگ ها همیشه با استقبال مشتریان روبرود نشده و مک دونالد هم در اقداماتی به سرعت با پاسخگویی به بازخوردهای منفی از بیشتر شدن انتقادات جلوگیری کرده است.
اینستاگرام
اینستاگرام در ابتدا به عنوان یک شبکه اجتماعی برای اشتراک گذاری تصاویر معرفی شد. اما در اقدامی موفق در سال 2016 با ریبرندینگ فوق العاده، بازار هدف خود را تغییر داد به گونه ای که بسیاری در ابتدا براحتی با آن ارتباط نگرفته بودند.
بسیاری از کاربران بعد از ریبرندینگ، لوگوی اینستاگرام را در گوشی خود نمی دیدند. حتی برخی فکر می کردند اپلیکیشن از گوشی آنها پاک شده است! اما با مرور زمان با لوگو و هویت بصری جدید اینستاگرام آشنا شده و از امکانات ویژه و خاصی که به این اپلیکیشین اضافه شده بود شگفت زده شدند.
بازسازی هویت بصری برند اقدامی درست و به موقع بود، چون لوگوی قبلی اینستاگرام که یک دوربین ساده را نشان می داد دیگر متناسب با اهداف و امکانات جدید نبود و با طراحی لوگوی جدید گامی بزرگ به سوی موفقیت برداشت.
اسنوا
اسنوا به عنوان یکی از شرکت های موفق در زمینه لوازم خانگی در ایران یکی از برندهای قوی در بازار است. این برند از ابتدا فعالیت خود را با برندی به رنگ سازمانی قرمز آغاز کرد و لوگوتایپ آن هم فارسی به فونت ساده بود در تایپ انگلیسی هم این مورد را پیاده کرده بودند.
اسنوا در اقدامی ریبرندینگ را اجرا و لوگوی برند جدید خود را در سال 1393 معرفی کرد که می توان آن را یکی از نمونه های موفق ریبرندینگ در ایران دانست. هویت بصری جدید اسنوا علاوه بر تغییرات کوچک در لوگوتایپ، دایره ای که حرف s در مرکز آن قرار داشت را با رنگ سازمانی سبز و آبی ارائه کرد.
اسنپ
برند اسنپ فعالیت خود را در سال 1393 با هدف انجام سفرهای درون شهری هوشمند آغاز کرد. اپلیکشین اسنپ بعد از 4سال فعالیت های خود را در زمینه های سفارش غذا و رزرو هتل و خرید بلیط هواپیما و ... گسترش داد.
ریبرندینگ اسنپ با تغییرات جزئی و اصولی اجرا شد. در این ریبرندینگ اسنپ همه زیرمجموعه های اسنپ و خدمات خود را در نظر گرفته و همه آنها را با نام اسنپ معرفی کرد . این یکپارچگی در تمام سرویس های اسنپ و با تغییر در رنگ و لوگوتایپ هویت بصری اسنپ کاملا مشهود است.
با سلام
برند باسلام در سال 1400 با هدف تغییر بازار هدف اقدام به ریبردینگ کرد. لوگوی با سلام ابتدا به شکل لوگوتایپ فارسی و ساده و مشابه آن در تایپ انگلیسی بود که با تغییر خاص در لوگوی خود هویت بصری متفاوتی را به مخاطبان خود ارائه داد. این هویت بصری جدید به خوبی ورود با سلام به بازار هدف با خدمات متنوع را نشان می دهد.
سخن پایانی
در این مقاله از وب سایت ریچتک به بررسی موضوع مهم ریبرندینگ و اهمیت انجام آن پرداختیم. ریبرندینگ اقدامی مهم و پرریسک است، همانطور که می تواند شما را به موفقیت برساند اگر درست انجام نشود منجر به شکست های سنگینی می شود.
ریبرندینگ با هدف معرفی برند جدید متناسب با مخاطبان بازار هدف و برای آگاهی از برند انجام می شود. بسیاری از برندهای بزرگ دنیا با تغییر بازار هدف و با تغییر استراتژی های خود دست به ریبرندینگ می زنند و از این طریق هویت جدیدی از خود را به مخاطبان ارائه می دهند.